Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic
Mój świat, czyli to, co aktualnie mnie interesuje. To, czemu poświęcam swój czas. Wszystko się zmienia więc i ja też.
czwartek, 20 września 2007
Z kubkiem chai...

Asiek mnie zainspirowała,by uzupełnić pewną kategorię na blogu,czyli”Różne pyszności”.Jako,że pogoda jest taka,jaka jest, przyda się coś na rozgrzanie :)


Na początek najzwyklejszy

Chai (przepis modyfikowany przeze mnie)

Co jest potrzebne?
*mleko
*kilka ziarenek kardamonu
*kilka ziarenek czarnego pieprzu
*czarna herbata,najzwyklejsza
*cukier lub miód do posłodzenia

Do garnuszka wlewamy dowolną ilość mleka,wrzucamy ziarnka kardamonu i pieprzu oraz czarną herbatę(tak ok. 2,3 łyżeczek). Czekamy,ąz to się zagotuje. Nastepnie cedzimy i słodzimy do smaku.
Można również dodać trochę cynamonu czy gałki muszkatołowej.
Ilość herbaty można dostosować do siebie-można dodac mniej lub więcej.Ja podałam taką ilość,jaką sama lubię.

                           

Masala Duth czyli gorące mleko z szafranem i pistacjami

*1 l mleka
*1/4 łyżeczki sproszkowanego szafranu
*4 gożdziki
*1/2 ł cynamonu
*cukier lub miód
*1 łyzka drobno zmielonych orzechów pistacjowych

W garku zagotowac mleko z szafranem,goździkami i cynamonem.
Następnie zdjąć z ognia,dodać miód lub cukier i wyjąć goździki.
Na końcu posypać orzechami.
Pychota!


Adrak Chai czyli herbata z imbiru

*1 l wody
*3 łyżki drobno startego świeżego imbiru
*cukier lub miód(wg uznania)
*szczypta mielonego,czarnego pieprzu
* 4 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy

Zagotować woe z imbirem.Po zdjęciu z ognia dodac cukier/miód, i dobrze wymieszać,aby się całkowicie rozpuścił.Przecedzić a następnie dodać pieprz i sok.Podawać na gorąco.
Ja oczywiście z braku świeżego imbiru uzywam tego mielonego,z torebki.Pewnie jest różnica w smaku,ale ja jestem niewymagająca,więc mi to nie przeszkadza 

                                     

sobota, 15 września 2007
Coś warzywnego ;-)

Wpis ten jest specialniedla Zlego Asioki ;]

Pakora
Warzywa w cieście


225 g mąki z grochu włoskiego
1 Ł nasion czarnuszki (nie mogę nigdzie dorwac,więc robię bez)
½ ł mielonego cynamonu
¼ ł pieprzu cayenne
2 ł mielonej kolendry
2 ł kminku indyjskiego (mielonego)
1 ½ ł kurkumy
¼ ł asafetidy
2 ł soli
½ ł proszku do pieczenia
250 ml wody(zimnej)
ok. 0.5 kg różnych warzyw
ghee lub olej roslinny do smażenia



Mąkę z grochu włoskiego przesiać do dużej miski. Dodać przyprawy,sól i proszek do pieczenia.Powoli wlewac zimną wodę i ubijać trzepaczką,aż ciasto będzie gładkie jak na naleśniki,ale i wystarczająco gęste,żeby pozostało na warzywach.

Wszystkie warzywa pokroić przed rozgrzaniem tłuszczu.Jeśli używamy kalafiora-wcześniej go gotujemy. Inne warzywa powinny być surowe.

Na średnim ogniu postawić tłuszcz do smażenia(powinno go być na tylę,żeby pakory mogły swobodnie pływać). Gdy tłuszcz jest już wystarczająco gorący,zanurzyć w cieście warzywa i wyjmować je już obtoczone ciastem. Włożyć do gorącego tłuszczu(zawsze ten sam rodzaj warzyw). Smażyć przez kilka minut,aż pakory będą złocistobrązowe oraz chrupiące.
 

                                 




Alu patra
Smażona rolada z nadzieniem z ziemniaków.

4 sredniej wielkości ziemniaki
2 Ł startego kokosu
2 ł ziarna sezamowego
2 ł brązowego cukru
2 ł startego świeżego imbiru
2 posiekane zielone chili
1 Ł posiekanych liści kolendry(mozna zastąpic pietruszką)
2 ł garam masali
1½ ł soli
2 Ł soku z cytryny
200 g białej mąki
½ ł kurkumy
¼ ł pieprzu cayenne
2 ł stopionego ghee (sklarowane masło też może być)
100 ml wody
ghee lub olej do smażenia


Nadzienie(przygotowywane na samym początku)

Ugotować ziemniaki z łupinkach, a następnie obrać je i rozdrobnić widelcem,oczywiście w misce;] mieszając jednocześnie z kokosem,ziarnem sezamowym,cukrem,imbirem,chili,kolendrą ,garam masalą,solą(1 łyżeczka) i sokiem z cytryny.

Masę rozłożyć na czystej powierzchni,by ostygła.


Ciasto:

W misce wymieszać kurkumę,mąkę i pieprz cayenne,pozostała ilością soli i stopionym ghee. Powoli dolewać wodę i wyrabiać ręką,aż powstanie ciasto. Zagniatać tak długo,aż stanie się miękkie i elastyczne.

Stolnice posypać mąką i rozwałkować na niej ciaste o grubości ok. 3mm po czym równomiernie rozprowadzic na niej nadzienie. Posypując ciasto mąka,delikatnie zwijać je w rulon. Ostrym nożem pokroić ciasto na krążki grubości ok. 1 cm.

Rozgrzać tłuszcz. Smażyć po kilka krążków na raz,aż będą koloru złotobrązowego.

Można podawać jako zakąskę,zwykły posiłek lub w towarzystwie czatneja ;-)

 

                            

Źródło- „Kuchnia Kryszny”
zdjecia-internet


 

niedziela, 19 sierpnia 2007
Na słodko

Jako,ze moje przepisy nie trafily jeszcze na Masale,to podam je tutaj.A moze ktos zerknie ;]

 

Bhuni hui czini ka halawa
Pudding z kaszy manny z karmelem

650 ml mleka
300 g cukru
200g masła
250 g kaszy manny
garść rodzynek
2 łyżeczki utartej skórki z pomarańczy
sok z jednej pomarańczy

Na średnim ogniu zagotować mleko. W garnku średniej wielkości stopić cukier, bezustannie mieszając drewnianą łyżką, aby się nie przypalił. Kiedy cukier brązowi się, powoli dolewać gorące mleko. Cukier natychmiast się skrystalizuje. Niektóre kryształy rozbić ,zamieszać a następnie gotować przez chwilę na małym ogniu, aż rozpuści się reszta.
W garnku, w którym wcześniej gotowało się mleko(po wcześniejszym umyciu) stopić masło a następnie wrzucić kaszę mannę i smażyć ją, aż zrobi się brązowa. Zmniejszyć ogień do minimum.
Do mleka z karmelem dodać rodzynki, startą skórkę pomarańczy i sok. Następnie powoli wlewać tę mieszankę do kaszy manny. Zamieszać kilka razy, by rozbić grudki. Przykryć i gotować na małym ogniu,aż kasza wchłonie cały płyn.

Dwaraka barfi
Legumina z mąki z grochu włoskiego(cieciorki)

400g masła
300g mąki z cieciorki
250 ml mleka
250 ml wody
250 g cukru
garść orzechów cashew(mogą być również rodzynki lub inne bakalie,wg. uznania)
2 Ł startego kokosu

W garnku stopić masło,a następnie wsypać mąkę z cieciorki. Smażyć na małym ogniu, mieszając, żeby się nie przypaliła, Gdy mąka będzie jasnobrązowa, zdjąć z ognia.
W innym garnku przygotować syrop: zagotować razem mleko, wodę i cukier. Gotować przez chwilkę. Dodać do syropu oraczy(lub inne bakalie)oraz wiórki kokosowe. Wlać następnie do uprażonej mąki. Łagodnie mieszając, gotować na małym ogniu, aż mieszanina zgęstnieje. Kiedy już ostygnie, wyłożyć na tacę i pokroić na kawałki. Każdy przystroić orzechem cashew lub posiekanymi pistacjami.

sobota, 26 maja 2007
Coś w sam raz na upały
Mithi lassi
Słodki napój z jogurtu lub maślanki


Ok. 1 l maślanki lub jogurtu
Ok. 0.5 l lodowatej wody (ja robie bez)
6 Ł cukru lub 5 Ł miodu
2 ł wody różanej
¼ ł mielonego kardamonu
½ ł gałki muszkatołowej(niekoniecznie)
lód(niekoniecznie)

Wszystkie składniki zmiksowac lub ubić trzepaczką, aż na powierchni pojawi się piana. Schłodzić, dodając lód lub wstawić do lodówki.
Można również użyć, zamiast kardamonu i wody różanej, truskawki, banany, mango, jagody lub 3 Ł soku z cytryny lub limonki.

Lassi jest po prostu pyszne,bardzo łatwe i szybkie do zrobienia.Jest też sycące :)

niedziela, 15 kwietnia 2007
Narial Czawal

Zainspirowana wpisem Arwen postanowiłam podzielić sie jednym z moich ukochanych przepisów kuchni indyjskiej. Dodam,że gotować to ja poprostu uwielbiam ,więc książka jest eksploatowana w nadmiernych ilościach

Narial Czawal czyli ryż z kokosem

350 g ryzu basmati

820 ml wody
200 g cukru

1/2 ł dobrze zmielonych nasion kardamonu

150 g startego,lekko podprażonego kokosu
50 g orzechów pistacjowych lub cashew
50 g rodzynek

1 Ł masła

Ryż namoczyc na godzinę i odsączyć na sitku.

W garnku średniej wielkości zagotować wodę z cukrem i kardmonem.

Do gotującej wody wrzucić ryź i ponownie doprowadzić do wrzenia.

Po 2-3 min przykryć i zmniejszyć ogień do minimum.Po 10 min dodac pozostałe składniki i gotowac przez ok 10 min,aż ryż będzie gotowy. Wówczas odkryc go na 2-3 min,by odparował,Na końcu łagodnie wymieszać.Można podawać z masala doszą(naleśnikami nadziewanymi przyprawionymi ziemniakami) lub atta doszą(naleśnikami z mąki z grochu włoskiego)

Ja w praktyce jem bez niczego:samo i tak jest pożywne.

 

Smacznego :)